Danmarks Flymuseum
Få en flyvende start på jeres ferie med et besøg på Danmarks Flymuseum. Gå på opdagelse i det 7200 m2 store museum, der udstiller mere end 70 luftfartøjer. Her finder I svævefly, jagerfly, helikoptere og veteranfly i både nye og gamle udgaver med det ældste fartøj fra 1911 og det nyeste fra 2010.
Danmarkshistorien får vinger
Som sagt tæller museets inventarliste med mere end 70 fly. Samlingen dækker bredt og indeholder modeller, der er skabt i starten af 1900-tallet og er meget mere eksperimenterende og primitive end de højteknologiske jagerfly, som museet også udstiller.
Af det samlede udvalg udstilles cirka 60 af luftfartøjerne. Resten af samlingen står på depot eller undergår restaurering, som også er en stor del af museets arbejdsopgaver.
Det kan du opleve på Danmarks Flymuseum
Temaudstillinger
Flyudstillingen er suppleret af temaudstillinger og effekter, der skal hjælpe med at formidle Danmarks flyhistorie og sætte udviklingen af luftfartøjer i perspektiv. Temaudstillingerne skabes af museets frivillige medarbejdere eller i samarbejde med institutioner og engagerede privatpersoner, der har stor viden inden for et bestemt område af flyhistorie- og udvikling.
Nogle af temaudstillingerne er faste. Der er for eksempel altid mulighed for at lære mere om de fly, der styrtede ned i Ringkøbing Fjord under Anden Verdenskrig eller undersøge det danske luftværns rolle i operationerne på Grønland. Er I meget flyinteresserede kunne det også være en idé at planlægge jeres besøg efter højdepunkterne i flyhistorien. I anledningen af disse skaber museet særlige temaudstillinger, som det gjorde i forbindelse med 100 års jubilæet for Brødrene Wrights første flyvning.
Propeller, modeller og motorer
Det er ikke kun de mange fly, der er stjerner på museet. Danmarks Flymuseum har nemlig også en stor samling af modelfly. De næsten 1000 modeller udstilles på skift i museets 10 udstillingsmontre og er små, nøjagtige gengivelser af virkelige fly. En stor del af museets samling er doneret af Oskar Nielsen, en pensioneret overlærer der havde brugt 25 år på at bygge 448 modeller.
Museet udstiller også en større samling af flymotorer. Nogle af disse udstilles hele, nogle er skilt ad og andre er skåret midt over for at give en bedre forståelse for, hvordan denne del af flyet fungerer. De mange motorer giver et godt indblik i, hvordan motoropbygningen har udviklet sig fra kun lige at kunne få flyene til at lette og til i dag, hvor nogle fly kan flyve med mere end to gange lydens hastighed.
35 propeller er udstillet på Danmarks Flymuseum. De fleste af propellerne er af træ og fortæller noget særligt om flykultur eller flyhistorien. En af museets propeller har været reservepropel for svenskeren Per Albin Ahrenberg, da han gjorde et forsøg på at flyve fra USA over Grønland, mens en anden propel er fra den originale KZ-maskine bygget i 1937.
Ofte stillede spørgsmål om Danmarks Flymuseum
Hvornår åbner flymuseet?
15/3-30/4 dagligt fra kl. 10:00 til 15:00.
1/5 – 31/5 dagligt fra kl. 10:00 til 16:00.
1/6 – 31/8 dagligt fra kl. 10:00 til 17:00.
1/9 – 31/10 dagligt fra kl. 10:00 til 16:00.
1/11 – 14/3 gruppebesøg efter aftale.
Hvor ligger flymuseet?
I kan finde Danmarks Flymuseum på følgende adresse:
Lufthavnsvej 1
6900 Skjern
Hvad koster entre til flymuseet?
Voksne 80 kr.
Børn (7-14) 30 kr.
Børn (0-6) Gratis
Årets aktiviteter og arrangementer
Danmarks Flymuseum modtager ikke offentlig, økonomisk støtte. Derfor deltager museet i mange offentlige arrangementer, hvor det lejer fly og andet inventar ud. På denne måde sikres museets overlevelse økonomisk og dets mulighed for restaureringen af veteranflyene. Museet har i mange år stillet fly til rådighed til Flyvevåbnets Åbent Hus og afholdt flyopvisning i samarbejde med Roskilde Lufthavn en gang hvert andet år.
Et andet særligt arrangement er de årlige flyveaftener, hvor piloter med tilknytning til museet giver de flyvedygtige fartøjer luft under vingerne til stor begejstring for de besøgende. I kan læse meget mere om museets aktiviteter og arrangementer her.
Museets historie
Inspirationen til Danmarks Flymuseum opstod under en tur til England i år 1971 for Veteran Flyklubben, et samlingspunkt for personer interesserede i veteranfly. I England blev gruppen inspireret af et besøg på en flyveplads nord for London med en stor samling af veteranfly og blev hurtigt enige om, at sådant et museum også kunne have hjemme i Danmark. Seks år senere i år 1977 åbnede den første udstillingshal i Stauning Lufthavn og siden da er opbakningen kun vokset.