De fire rundkirker på Bornholm

Besøg rundkirkerne når turen går til Bornholm. Østerlars kirke, Nylars kirke, Ols kirke og Ny kirke blev bygget i det 11. og 12. århundrede, og fungerede også som et tilflugtssted når der var fare på færde. Selvom kirkerne er meget ens set udefra, er de hver især indrettet forskelligt.

En rundtur til rundkirkerne

Kunne du tænke dig at komme på besøg i alle fire rundkirker på Bornholm? Intet problem: Med lidt ruteplanlægning  kan du hurtigt lave en rute rundt til alle fire kirker. Østerlars Rundkirke ligger i den nordøstlige del af Bornholm i landsbyen Gudhjem. Lidt længere mod nord, kun 20 minutters kørsel fra Østerlars Rundkirke, ligger Sankt Ols Kirke ved Allinge. Ny Kirke ligger i den vestlige del af Bornholm, nær landsbyen Nyker. Lidt længere mod syd, cirka 12 minutters kørsel væk, kan du besøge Nylars Kirke.

Sådan finder i vej til de fire rundkirker

Østerlars Kirke: Vietsvej 25, 3760 Gudhjem

Ny Kirke: Nyker, Ellebyvej 1A, 3700 Rønne

Nylars Kirke: Nylars, Kirkevej 10K, 3720 Aakirkeby

Sankt Ols Kirke: Olsker, Lindesgårdsvej 1, 3770 Allinge


Dyk ned i vores udvalg af sommerhuse

Mangler i en base på ferien på Bornholm? Hos VillaVilla har vi store og luksuriøse sommerhuse, hvor i har plads til hele familien. Vi sørger for at faciliteterne er i orden så i kan få de bedste vilkår til en skøn og hyggelig ferie sammen. Gå på opdagelse i vores sommerhus Bornholm.

Det kan du opleve ved De Fire Rundkirker

Olsker rundkirke på Bornholm
Olsker Kirke

De fire kirker

De fire kirkers historie er hver især spændende og meget forskellige. Så lad dig rive med på en spændende rejse gennem rundkirkernes historie. 

Østerlars Kirke

Østerlars kirke blev bygget i romansk stil, og blev første gang nævnt i et dokument til paven i 1332. Den nøjagtige dato for færdiggørelsen af ​​kirken menes at være i det 12. århundrede. En nøjagtig datering er endnu ikke fastlagt. Østerlars kirke blev bygget som en befæstet kirke, der skulle tjene som tilflugtssted for befolkningen i tilfælde af fare. I det 12. århundrede udgjorde venderne, der kæmpede for den sydlige Østersøregions overmagt mod tyskerne og danskerne, en særlig fare. Og så var rundkirken også omsluttet af en ydermur, som svarer til en fæstning. Granitstensmurværket er op til 2 meter tykt, selve kirken har en diameter på 16 meter. Dette efterlader 13,2 meter i diameter indvendigt.

Østerlars kirke er opdelt i tre niveauer. Det laveste niveau er det runde skib, anden sal var tilflugtsted og magasin og tredje sal blev brugt som forsvarsetage. Kirkens koniske tag blev tilføjet i senmiddelalderen. Klokketårnet ligger omkring 20 meter vest for kirken, og blev brugt til at støtte forsvaret. Østerlars kirkes prædikestol er et renæssanceværk og er dateret til 1595, altertavlen er fra 1600. Kalkmalerierne på rundkirkens midtersøjle er udført i midten af ​​1300-tallet, og blev restaureret i slutningen af ​​1800-tallet.

Nylars Kirke

Kirken der er opkaldt efter St. Nicholas, er dateret til midten af ​​det 12. århundrede. Denne kirke har som de øvrige rundkirker også en ydermur med en fæstningslignende forstærkning. Skibet med en diameter på 11 meter er på det nederste niveau. Nylars kirke brugte også 2. sal til at beskytte befolkningen, men også som depotrum i fredstid. Forsvaret mod fjenden var på tredje sal. I modsætning til de øvrige rundkirker skulle Nylars kirke ikke forsynes med kraftige ydre støttemure. Murværkets oprindelige struktur er derfor bevaret den dag i dag.

Ofte stillede spørgsmål om rundkirkerne

Hvor ligger kirkerne?

Adresserne på de fire kirker er: 

Østerlars Kirke

Vietsvej 25

3760 Gudhjem

 

Nylars Kirke

Kirkevej 10k

3720 Aakirkeby

 

Sankt Ols Kirke

Lindegårdsvej 2

3770 Allinge

 

Ny Kirke

Ellebyvej 1A

3700 Rønne

Hvad koster entre til kirkerne?

Det er gratis at besøge kirkerne.

Østerlars rundkirke på Bornholm
Nylars Kirke på Bornholm - en af de fire rundkirker

Sankt Ols Kirke

Den norske Kong Olaf den Hellige gav rundkirken sit navn. Også denne kirke stod færdig i det 12. århundrede, men den nøjagtige dato er ikke dokumenteret. Den forstærkede ydervæg er også det karakteristiske træk ved Sankt Ols Kirke. Loft- og tagbelastningen optages af ydervæggen med den centrale søjle. Igen er kirken opdelt i tre etager: Skibet, magasinet og forsvarsværket.

Der ses brede skyttegab i murværket. Bygningen var oprindeligt dækket af et 13 meter højt fladt tag. I senmiddelalderen blev det erstattet af det koniske tag. I 1826 blev der tilføjet to store udvendige støtter, og grundmurene blev fornyet i 1934. Kun få kalkmalerier pryder kirkens centrale søjler. 1500-tallets prædikestol er en af ​​de ældste i Danmark.

Ny Kirke

Den mindste af rundkirkerne på Bornholm er Ny Kirke. Den har kun to etager, men kunne stadig tjene sit formål som forsvarsværk. Det flade planketag er oprindeligt bygget som en forsvarsplatform, og er i senmiddelaldren omdannet til det koniske tag, der er typisk for rundkirker. Støttemurene blev også tilføjet i middelalderen. Klokketårnet ligger inden for kirkegårdsområdet.

I det indre af kirken, det runde skib, kan man se den centrale støttesøjle, der understøtter ydervæggen og belastningen fra taget og loftet. Udskæringerne af bibelske scener på prædikestolen er udført af billedeskæreren Heinrich Ringerink fra Flensborg. Over prædekestolen ses en udskæring med fire timeglas som er fra 1690. I forhallen kan man se en runesten, en gravsten og en træplade med mønter. Gravstenen har en indskrift til minde om pastor Jens Nilson, og på træpladen kan man se gamle mønter, der blev opdaget under restaureringsarbejdet i 1960.

Konklusion: fire kirker og en arkitektonisk stil

Byggeriet af de fire rundkirker på Bornholm er ret ens. Og alligevel har hver kirke sit helt eget kunstneriske præg og sin egen historie at fortælle. Historier om krige og fejder på Bornholm. En rundvisning i alle fire kirker kan helt sikkert gøres på én dag. Hvis du vil have lidt mere fred og ro, kan du forlænge turen til to dage.

Nykirke på Bornholm