Det Grønne Museum

Fra landbruget til de danske køkkener og fra landmændenes liv til jægernes eventyr: Det Grønne Museum i Auning efomidler bl.a. danskernes madhistorie.

Du kan pogså blive klogere på jagt, landbrug og høst af de mange spiselige ting som kan findes i naturen. 

Her ligger Det Grønne Museum 

Det Grønne Museum ligger lige uden for landsbyen Auning. Fra Aarhus er der en køretur til Auning på cirka 40 minutter.

8 faste udstillinger og mange særudstillinger

Jægernes og landmændenes liv er omdrjeningspunktet i otte permanente udstillinger. Herudover har museet løbende en række særudstillinger. I denne artikel kan du læse mere om de permanente udstillinger. 

Det danske køkken

Her kan du lære (næsten) alt om udviklingen af ​​dansk madkultur fra efterkrigstiden til i dag. Hvilke produkter var populære i hvilket årti? Hvilken betydning havde madkulturen, da danske kvinder i stigende grad kom ud på arbejdsmarkedet? I udstillingen kan du se gamle reklamer og historiske opskrifter. Og du kan også se mange gamle køkkenmaskiner, som i dag er ukendte for de fleste.

Det Grønne Museum på Gl. Estrup
© Det Grønne Museum
Det Grønne Museum
© Det Grønne Museum

Gert Sørensen – Konditornes konge

I udstillingen om konditoren Gert Sørensen kan du se eksklusive kageopskrifter. Gert Særensen var kendt som “kongen af ​​danske kager”. Et højdepunkt i udstillingen er en kopi af den 11 meter høje bryllupskage som Sørensen kreerede til Janni og Simon Spies’ bryllup. Tag også et kig på kagekunstnerens værksted med masser af værktøj, varmelamper og originalt udstyr.

Historien om kød

Fra slagteriet til pølsevognen – udstillingen “Kød på Bordet” viser dig, hvordan kødet ender på bordet. Her kan du se, hvordan slagterierne fungerede i første halvdel af 1800-tallet, og hvordan industrialiseringen ændrede slagterfaget.

​​Det østjyske køkken

Denne udstilling viser dig køkkenet i Østjylland under Anden Verdenskrig og i efterkrigsårene. Se det gamle køkkengrej som blev brugt dengang, og som nogle af os kender fra bedstemors køkken. Du kan også se en hyggelig spisestue fra dengang.

MejeRigtigt – Mælkeudstillingen

Du kan få et glimt af mejeriudsalget i MejeRigtigt -udstillingen. Her kan du også se de store annoncekampagner for mejeriprodukter fra 1950’erne, og du kan få et indtryk af, hvordan mælken laves til ost eller smør. Og glem ikke at tage et kig på ismejeriet fra 1950’erne.

Ofte stillede spørgsmål om Det Grønne Museum

Hvornår åbner museet?

Åbningstiderne varierer lidt, men som udgangspunkt har Det Grønne Museum åbent fra 10-17.  Læs mere her.

Hvor ligger museet?

Randersvej 4

8963 Auning

Hvad koster entré?

Voksne: 120 kr. (110 kr. i perioden 1/2 – 8/4 & 24/10 – 25/11)

Børn under 18 år: Gratis

Besøgende i Det Grønne Museum på Gl. Estrup
Det Grønne Museum

Bondeliv

Udstillingen med navnet “Bondeliv” fortæller dig om livet på bondegården fra slutningen af ​​1600-tallet. Landbrugsredskaberne viser dig, hvor svært livet som landmand kunne være på dette tidspunkt. Mange malerier illustrerer landmandens liv på den tid.

Landbrug og teknologi

Udstillingen om landbrug og teknologi er lidt mere moderne. Med teknisk fremgang blev hesten udskiftet som den hårdtarbejdende på gården. Lær landbrugets moderne maskiner og deres udvikling at kende fra efterkrigstiden frem til i dag.

Arbejdernes hus

Hvordan levede landarbejderne egentlig? “Polakhuset” har svaret. Bygningen stammer fra 1915 og er det eneste eksisterende historiske arbejderhus på Gl. Estrup. I dag, som dengang, er ejendommens udstyr enkelt, men har sin helt egen charme.

Er du selv blevet sulten?

Det kan lyde som en modsigelse: Du må ikke spise eller drikke i udstillingslokalerne på Museum for Landbrug og Fødevareforarbejdning. Men som gæst på udstillingerne behøver du ikke være sulten. Madpakkerne kan spises i frokoststuen. Eller du kan gå over i den gamle stald til stedets restaurant hvor I kan finde mange kulinariske lækkerier. 

Geder på det Grønne Museum