Dybbøl Banke
1864 er et år, som alle danskere kender til. Om det er fra de tidlige skoleår, tv-dramaserien af samme navn eller fra egen interesse, så ringer det en lille klokke blandt os alle. Nær Sønderborg ligger det historiske center Dybbøl Banke, hvor historien om slaget mellem de danske og preussiske soldater fortælles med levendegørelse, film og rekonstruktioner. Tag en tur tilbage i historien og oplev livet som soldat, præcis som du har læst, set eller hørt om det!
Livet i sus og grus
På Historiecenter Dybbøl Banke kan du glemme alt om livet i 2019 og i stedet leve dig ind i rollen som soldat i 1864. Besøg skanserne, hvorfra danskerne forsvarede sig mod de preussiske soldater, og søg dækning i blokhuset, der var skansernes beskyttelsesrum og som soldaterne troede var bombesikkert, når granater og skud fløj om ørene på dem. Du kan også tage på besøg i barakkerne, hvor soldaterne hvilede sig i halmsenge og skrev breve hjem til deres kære med pen og blæk. Her har du mulighed for prøve smedens blæsebælg, der via vindpust holder liv i ilden, eller telegrafere et brev. Hvis I er rigtigt heldige, så kan det også være, at jeres besøg falder sammen med et fra gruppen de Jyske Landsoldater, der er en samling frivillige klædt ud som soldater fra krigens tid.
Det kan du opleve på Dybbøl Banke
Tag med på tur
Lad de film, der bliver vist i centeret hvert 20. minut, tage dig med tilbage i tiden. Filmene skildrer, hvordan krigen, der havde afgørende betydning for Danmarks landegrænser, forløb, hvordan de mange danske frivillige soldater blev kastet ud i en krig mod professionelle soldater uden selv at have den mindste erfaring eller hør historien om, hvad der helt præcist skete den dag, preusserne angreb og indtog Dybbøl.
Der er også mulighed for at tage på guidet tour rundt i skanserne og soldaternes by, hvor fortællinger om soldaternes liv, den militære taktik og soldaternes rustning vil blive fremvist. Rundvisningen er en detaljeret gennemgang af livet under krigen som soldat og sætter historien i perspektiv ud fra det enkelte menneskes oplevelser. Læs mere her.
Gå i soldaternes fodspor
Når I er færdige med jeres besøg i Soldaterbyen, er en vandretur på den tidligere slagmark en oplagt afslutning på dagen og en måde at få brugt det sidste krudt på. I området omkring historiecenteret kan I opleve krudtmagasiner, grave og mindesten fra soldaternes tid her.
Gør turen mere nærværende ved at downloade appen På sporet af 1864, der viser fotografier af de oprindelige skanser eller følg Naturstyrelsens rutevejledning med 10 seværdigheder rundt i området.
Ferie fyldt med action
Centeret holder åbent fra den 1. april indtil d. 31. oktober. Herefter holder det i vinterperioden kun åbent i udvalgte weekender og ferieperioder. I efterårsferien og vinterferien holder centeret åbent for fulde drøn og med tæt pakket program.
Ofte stillede spørgsmål om Dybbøl Banke
Hvornår åbner Dybbøl Banke?
1 april til 31 oktober fra 10.00 til 17.00
Hvor ligger Dybbøl Banke?
Dybbøl Banke 16
6400 Sønderborg
Hvad koster et besøg på Dybbøl Banke?
Voksne koster 130 kr.
Børn fra 4-17 år koster 80 kr.
Børn under 4 år er gratis.
Find vej
Tag en tur tilbage til 1864 på nedenstående adresse:
Dybbøl Banke 16
6400 Sønderborg
Eller besøg Dybbøl Bankes hjemmeside.