Jernkysten
Kulsort mørke, vinden der hyler og river i dørene, meterhøje bølger med skum på toppen, hektiske råb og desorienterede besætningsmedlemmer.
I flere århundreder har den vestjyske kyst skabt knuder i maven på søfolk, fordi strømforholdene her er svære at beregne og fordi der ingen havne eller vige er til at beskytte skibene. Af den grund forliste eller endte mange skibe på kysten mellem Hvide Sande og Thyborøn, der omtales Jernkysten.
Når uheldet var ude, var alle mand ombord det også
Med de mange skibsforlis og ulykker i 1800 og 1900-tallet, var det nødvendigt at loven beskrev meget nøjagtigt, hvad proceduren var, når et skib strandede, og hvordan man skulle forholde sig til mennesker og gods. Formålet med dette var, at skibets ejer ikke blev behandlet uretfærdigt.
Det første, der skete, når et skib strandede, var, at besætningen skulle reddes. Dette tog den lokale redningsstation sig af enten via raketapparater eller redningsbåde. Herefter kom strandfogeden ind i billedet. Han var den lokale repræsentant for myndighederne, hvis opgave var at sørge for indkvartering og begravelse af mandskabet, hvis dette var nødvendigt. Herudover skulle han indsamle gods, der var drevet i land, beskytte dét og skibet mod plyndring og kontakte politimesteren og toldbetjenten.
Det kan du opleve på Jernkysten
Også den lokale konsul blev tilkaldt for at informere kaptajnen om hans opgaver og rettigheder. Kaptajnen selv stod for at betale udgifterne ved redningen. Hvis han ville have sit gods tilbage, skulle han betale for omkostningerne ved strandingen, ellers kunne godset blive solgt på såkaldte strandingsauktioner for at dække beløbet, hvilket var den mest almindelige løsning. Gods, der var drevet i land tilhørte staten og blev også solgt på auktioner hvert forår på forstrandsauktioner.
Udflugt på jeres præmisser
Langs hele kysten mellem Thyborøn og Hvide Sande findes der redningsstationer, strandvagtsskure, museer, kirker og kirkegårde med minder om druknede søfolk og fyrtårne, der alle fortæller historien om de mange strandinger og redninger, der er fundet sted på Jernkysten. Særligt omkring Thyborøn, Lemvig og Hvide Sande er disse besøgssteder mange.
For at gøre en udflugt til disse udstillinger mest interessant for jer, har I muligheden for selv at sammensætte lige præcis den tur, I ønsker, op eller ned ad kysten.
På Jernkystens hjemmeside har I mulighed for at læse om de mange strandinger, der fandt sted på kysten, og se et kort over alle redningsattraktionerne. Her kan I også læse om dem ved at trykke jer ind på dem.
Ofte stillede spørgsmål om Jernkysten
Hvornår åbner Jernkysten?
Jernkysten består af mange steder og museer. Her er en oversigt, som I kan bruge til at undersøge diverse åbningstider for museer.
Hvor ligger Jernkysten?
Museer, udstillingssteder og besøgssteder ligger langs hele kysten. Her er en oversigt.
Hvad koster det?
Det afhænger af, hvilke museer I har lyst til at besøge undervejs på jeres tur.
Læring gennem leg
Vil I gerne prøve kræfter med selv at være redder eller nødstedt sømand kan I gøre dette på jeres telefon. Til Android findes en App ved navn Jernkysten med to underholdende spil med fokus på netop dette. Har I ikke har Android, kan I i stedet spille Jernkystens Helte. Spillet er tiltænkt børn på mellemtrinnet og i udskolingen og kan findes online eller købes på Lemvig Museum og øvrige attraktioner i området.
Sådan finder I vej
Eftersom museer, udstillingssteder og besøgssteder ligger langs hele kysten, råder vi til, at I planlægger jeres tur, inden I tager afsted og dermed har en rute, I kan følge.
Her findes en liste med adresser over besøgs- og udstillingssteder.