Koldinghus

Besøg den imponerende slotsbygning Koldinghus

Planlægger du at holde ferie i Sønderjylland, og vil du gerne danne dig et overblik over attraktionerne på forhånd? Så bør du i hvert fald sætte Koldinghus på din liste, for hvem vil ikke gerne opleve Jyllands sidste kongeslot?

Koldinghus blev i første omgang brugt som forsvarsværk for senere at blive omdannet til kongeslot. Herefter gennemgik slottet talrige restaureringer og udvidelser og er i dag en seværdighed i verdensklasse. Herudover byder Christian 4.’s Kæmpetårn fra 1598 på en fantastisk udsigt.

Det tidligere fæstningsværk har forvandlet sig til et centrum for kulturelle aktiviteter, der tiltrækker mange internationale gæster. Dette skyldes uden tvivl til dels slotsmuseets mange interessante samlinger inden for bl.a. maleri og kunsthåndværk, hvoraf sidstnævnte især beskæftiger sig med sølv og keramik. Hertil kommer diverse internationale særudstillinger.

Koldinghus ligger centralt i Koldings bymidte

Koldinghus ligger midt i Kolding omgivet af en stor slotspark, direkte ud til Slotssøen.

Kolding ligger godt en times kørsel fra Århus ad E45, mens turen kan gøres på lidt under en time fra Odense via E20. Kommer du fra København, tager turen dog to timer og går over to broer.

Du kan selvfølgelig også rejse til Kolding med tog, her skal du bare skifte i Fredericia. Fra Fredericia er der kun et stop og et kvarters kørsel til Kolding.

Fra Kolding St. er der kun fem minutters gang til Koldinghus. Du finder mange parkeringspladser ved stationen, så uanset om du rejser med tog eller bil er du hurtigt fremme.

Ankommer du med fly? Så er nærmeste lufthavn Billund (godt 40 kilometer væk).

Slotsgården
Nat over Koldinghus

Koldinghus er et spændende udflugtsmål for hele familien

Koldinghus præger Koldings skyline med sit 75 meter høje firkantede tårn. Det gamle kongeslot har en stormombrust historie bag sig – som fæstningsværk, kongelig residens, lokal byforvaltning, brandruin, inspirationskilde for talrige digtere og malere samt restaureret slotsmuseum. Alle disse forskellige roller afspejler sig i både arkitekturen, interiøret og slottets udstillinger.

Koldinghus er også en fascinerende oplevelse for børn med sine fornemme riddersale og dystre fangehuller. Hertil kommer de sagnomspundne historier og myter, slottet er omgærdet af.

Majestætisk tårn med en fantastisk udsigt

Koldinghus blev opført i 1400-tallet, men Kæmpetårnet blev først føjet til fæstningen i 1598. Oprindeligt var der anbragt statuer af kæmper fra antikken på toppens fire hjørner. Figurerne bar bl.a. diverse våbenskjold, der havde til formål at hævde kongens magt over nabolandene. Tre af kæmperne gik dog til under brande og storm, og i dag er kun Hercules med det svenske våbenskjold intakt. 

Det 75 meter høje Kæmpetårn er åbent for offentligheden og byder på en fantastisk panoramaudsigt over Kolding, Kolding Fjord og de omkringliggende landskaber.

Den restaurerede bygning er i dag en unik blanding af gammelt og nyt

På din vej gennem de kongelige gemakker føles slottets historie utrolig levende og nærværende. Da slottet blev restaureret, forsøgte man nemlig at lade det meste af ruinen stå for på den måde at vise den dramatiske periode i slottets og rigets historie. Resultatet er et arkitektonisk mesterværk og en seværdighed i verdensklasse. Allerede udefra kan man tydeligt skelne de gamle og nye dele fra hinanden.

Bygningen blev nænsomt saneret med det formål at bevare så meget af ruinen som muligt. I dag kan man derfor stadig se de gamle vægge, bærende søjler og hvælvinger. Denne særegne restaureringsmetode kommer især til udtryk i Ruinsalen. Her er ruinen integreret i bygningen som et udtryk for en dramatisk episode i slottets historie. På den måde er der opstået ekstremt høje rum og fritsvævende trappegange, hvilket kun har gjort slottet til en endnu mere interessant attraktion.

Book en guidet tur, hvis du vil høre hele historien om Ruinsalens forvandling fra udbrændt ruin til arkitektonisk mesterværk.

Ruinsalen blev i 1993 tildelt Europas Nostras pris for kulturarv, hvilket de fleste vist kun kan være enige i efter et besøg på Koldinghus.

Ofte stillede spørgsmål om Koldinghus

Hvornår åbner slottet?

Alle dage kl. 10.00 – 17.00.

Lukkedage:
7.-8. november
24., 25., 31. december
1. januar

Hvor ligger slottet?

Koldinghus 1
6000 Kolding

Hvad koster et besøg på slottet?

Det er gratis at besøge for børn under 18 år. For voksne koster en billet 125 kr og for studerende 80 kr.

Indgangen til Koldinghus
De gamle bygningsværker

Museum Koldinghus indeholder flere spændende samlinger

Koldinghus er en enestående historisk bygning, der samtidig rummer et museum med permanente og skiftende internationale udstillinger, herunder om slottets historie og restaurering. I den forbindelse fortælles historien på mange forskellige måder: Via tekst, billeder, originale genstande og kopier, videofilm og ikke mindst diverse modeller, der anskueliggør byggeriets enkelte etaper på letforståelig vis.

Hertil kommer romanske og gotiske udstillingsgenstande fra kirkens verden, inklusive middelalderlige træskulpturer fra forskellige landsbykirker. Samlingens perle er træfiguren “Tronende Madonna med Barnet” fra Løsning Gamle Kirke, der tryllebinder de forbipasserende med sit mystiske smil.

Andre af museets samlinger viser gamle danske malerier samt kunsthåndværk lavet af især keramik og sølv.

Museet bruger mange kræfter på aktivt at indsamle, forske i og præsentere dansk sølv fra renæssancen til i dag. I den forbindelse er der særligt fokus på kulturhistorie og kunsthåndværk fra det 20. og 21. århundrede. Inden for disse rammer indsamler og dokumenterer museet store mængder tegninger, foto, film, video og audiomateriale fra nutidige danske sølvsmede.

Museet har ligeledes et stort offentligt tilgængeligt bibliotek, hvis bøger kan studeres på læsesalen.

Et lille tip i en helt anden boldgade

Koldinghus har også en mere løssluppen side, der især er et hit blandt børn: Hele familien kan nemlig blive klædt ud i historiske renæssancedragter under besøget på slottet. Herefter får I oplevelsen dokumenteret i form af sjove billeder, hvilket må siges at være den perfekte souvenir at få med hjem.

Koldinghus Staldgård i slotsparken

Staldgården var også en del af slottet, selvom den lå som en lavere forborg omgivet af en voldgrav mod øst og syd. Staldgården var i mere end 100 år hjemsted for rytteriet.

Staldene har dog også været brugt til mere dystre formål end hestehold. Gestapo oprettede nemlig hovedkvarter for Syd- og Sønderjylland i Staldgården under anden verdenskrig, og Zelle II blev brugt som forhørslokale og fik det uhyggelige og rammende tilnavn ”Helvedes forgård”. Zelle II var den største og mest brugte celle af fangehullerne i kælderen, og den dag i dag kan man stadig se spor efter fangerne, der har ridset deres navne ind i væggene.

Vel ude igen indbyder slotsparken til afslappende stunder og lysere tanker.

Koldinghus kort fortalt: Koldinghus er et spændende udflugtsmål for alle

Både kunstentusiaster, arkitekturfans, børn og historieinteresserede vil elske en dag på slottet. Enten for den fantastiske udsigt fra Kæmpetårnet, den enestående arkitektur, de spændende udstillinger, den historiske udklædningskasse eller slotsparken med Staldgården.

Selvom du kun er på gennemrejse, bør du derfor virkelig holde pause i Kolding og unde dig selv et besøg på Koldinghus.

Koldinghus oplyst om natten