Naturpark Slien

Naturpark Slien i Slesvig-Holsten blev officielt anerkendt af landbrugsministeriet i 2008. Naturpark Slien omfatter 44 kommuner og byer, fordelt over i alt 50.000 hektar.

 

Hvor ligger Naturpark Slien?

Naturparken ligger syd for Flensborg Fjord. Naturparken strækker sig fra kommunerne i det sydlige Angel til Svansøen i nord. Parken strækker sig over to kredse, Slesvig-Flensborg og Rendsborg-Egernførde. Du når Naturpark Slien via landevejene 201, 199 og 203.

 

Storslåede naturlandskaber i Naturpark Slien

Slien i Slesvig-Holsten ligger mellem halvøerne Svansø og Angel og blev skabt under den seneste istid. Gletsjertungerne løb dengang helt ind i det område, der i dag udgør Naturpark Slien. Smeltevand fra gletsjeren dannede dale og dybe spalter. Da vandstanden i Østersøen senere steg, blev disse fordybninger fyldt op med havvand.

Nogle steder smalle, andre steder brede

Slien er bredest mellem Slesvig og Mysund, hvor den visse steder når op på omkring fire kilometer. I selve Mysund er Slien så smal som en flod med en bredde på bare 135 meter. Mellem Masholm og Kappel er Slien 16 meter dyb. Dette er dog en undtagelse, for ellers er den kun 3 meter dyb i gennemsnit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Østersøkysten i Naturpark Slien

Sliens bred omfatter både sten- og sandstrande. En af de bedste sandstrande finder du ved Gut Oehe. Længere sydpå bliver kysten mere stenet. Her kan du gå på jagt efter smukke muslinger og strandsten. Andre flotte forestillinger: Weidefelder Strand, hvor du kan leje vandcykler, prøve kræfter med surfsportens svære kunst eller spille beachvolley. Det kan afgjort også anbefales at tage en udflugt til naturreservatet på halvøen Sliminde. De markante sandaflejringer og stejle kystskrænter ved Schönhagen i syd danner et enestående kystlandskab.

Deltag i en guidet tur med udgangspunkt ved fugleobservatoriet ved søen eller Lodsøen Sliminde. Svansø Sø er en sand fryd for øjet for alle fugleinteresserede. Her kan du komme på guidet tur med naturbeskyttelsesorganisationen NABU.

Svansø og Angel

Slien adskiller de to halvøer Svansø og Angel. Begge halvøer er afgjort et besøg værd. Det er en fornøjelse at beundre de store adelsgodser og historiske herregårde på halvøen Svansø. Hertil kommer det kuperede landskab med blide bakker, så langt øjet rækker. Angel består derimod af mange små marker adskilt af hække. Bakkede landskaber og bugtede veje afløses af små bøgeskove. De idylliske landsbyer og gamle kirker er som skabt til at blive foreviget på stemningsfulde feriefotos.

Kultur og aktiviteter i Naturpark Slien

Er du på udkig efter udflugtsmål i Naturpark Slien? Så vil du glæde dig over det store udvalg af museer, cykelruter eller fiskesøer. Her får du en introduktion til nogle af de mest spændende seværdigheder i området.

En udflugt på museum

Når de mørke skyer trækker henover himlen, kan det være en god ide at søge tilflugt i et spændende museum. Her er lokalmuseet i Gottorp Slot et oplagt bud. Må det gerne handle lidt om de hjemlige rødder i stedet for, kan du lægge vejen forbi Vikingemuseum Hedeby og skrue tiden godt tusind år tilbage. Endnu mere danmarkshistorie finder du på Dannevirke Museum, der fokuserer på Dannevirkes historie fra vikingetiden til nutiden. Phonomuseet “Alte Schule” vil nok især være en overraskende oplevelse for børn og unge: Museet beskæftiger sig nemlig med noget så fjernt og ukendt som gamle radioer og radiosendere. Holm-museet i Slesvig fortæller historien om fiskerne fra fiskerlejet Holm.

Ofte stillede spørgsmål om Slien

Hvornår åbner parken?

Parken er altid åben.

Hvor ligger parken?

Et naturområde kan i sagens natur dårligt have noget husnummer. Du kan i stedet bruge GPS-koordinaterne 54° 34′ N, 9° 47′ O som udgangspunkt for din tur. Start ferien i Kappel, Masholm eller et helt tredje sted – valget er dit. Har du brug for hjælp til at udvælge aktiviteter, indkvartering eller andet? Så besøg Sliens website.

Hvad koster entre til parken?

Det er gratis at besøge parken.

Slien
Tavle i naturparken
©Foto af Kirsten Giese

Sejlture med egen båd eller udflugtsdamper

Lyder det ikke dejligt at nyde en afslappende sejltur i egen båd eller hjuldamper, mens du ser Sliens landskaber glide langsomt forbi? Dette scenarie lader sig heldigvis nemt arrangere. Forskellige sejlerskoler tilbyder sejlsportskurser for de aktive, mens udflugtsdamperne er perfekte for alle, der bare gerne vil læne sig tilbage og nyde udsigten. Udflugtsdamperne egner sig desuden fortrinligt som unikke festlokaler.

Slien for lystfiskere

Vil du som dansker fiske i Slesvig, har du brug for et ferie-fisketegn. Spørg efter et såkaldt ” Urlauberfischereischein”. Det koster 20 EUR at få udstedt ferie-fisketegnet. Efterfølgende kan det årligt fornys for det halve. Slien er et sandt paradis for lystfiskere, så det betaler sig at investere i fisketegnet. Har du mod på at prøve dybhavsfiskeri, kan dette skam også lade sig gøre. Kutterne stævner ud fra Kappel og Masholm.

Sliens cykel- og vandreruter

Alle kan udforske landskabet omkring Slien til fods eller på cykel, for landskabet er kun let kuperet. Og det betaler sig virkelig at bevæge sig ud i terrænet. Langs Slien finder du 15 forskellige cykelruter med hvert sit tema. Turistbureauet udleverer gerne kort til turen. Du finder adskillige cykeludlejningsfirmaer langs ruten, så den praktiske side af sagen er heller ikke noget problem. Skal du endnu længere ned i gear? Så prøv en af de mange idylliske vandrestier i stedet. Besøg turistinformationen enten på nettet efter lokalt på feriestedet, her finder du vandrekort og oplysninger om de mange muligheder for naturoplevelser langs Slien.

Schleswig