Louisiana Museum of Modern Art

Hvis du gerne vil introducere ungerne for kunstens verden, findes der næppe et bedre sted at gøre det end Louisiana. Skiftende udstillinger med store internationale kunstnavne formidler interessante indblik i kunstens verden og forskellige genrer. Museet er omgivet af en smuk park, der skaber en stemningsfuld kulisse omkring de udstillede værker på museet.

 

Louisiana ved Øresund

Louisiana Museum ligger 35 km nord for København i Humlebæk. Fra E47 tager du afkørslen til Humlebæk. Du kan også tage toget. Først S-tog til Hillerød og herfra videre med lokalbanen Lille Nord eller Kystbanen.

 

Dyk ned i kunstens verden

Louisiana Museum er tegnet af flere forskellige arkitekter og er lidt af et kunstværk i sig selv. Hertil kommer den fantastiske beliggenhed på en bakketop ud til havet. Museet omfatter en park samt en have med sø. Udendørsarealet fremstår som en integreret del af museet, idet du her kan beundre diverse skulpturer. Inde på selve museet venter et bredt udvalg af forskellige kunstnere og genrer. Nyd malerierne og skulpturerne kun sammen med din familie eller deltag i en guidet rundvisning: Uanset hvad du vælger, er der i hvert fald nok at se på

Det kan du opleve på Louisiana

Loungen
©Foto af Søren Dam Thomsen
Kunst
©foto af Ulrik Jantzen

En kort introduktion til Louisiana

Museets hovedbygning har til huse i en patriciervilla, der blev udvidet med nye tilbygninger i midten af det 20. århundrede. Nordfløjen præges af korridorer med store vinduespartier. Her ligger museets cafeteria. I vestfløjen ligger koncertsalen. Sydfløjen befinder sig på et lavere niveau end resten af bygningen og er bygget direkte ind i terrænet. Østfløjen er placeret under jorden og danner sammen med resten af bygningen en næsten cirkelformet struktur. De sidste byggetekniske ændringer blev udført i 1990’erne, hvor man anlagde børnehuset direkte ved søen og anbragte museumsbutikken i kælderen.

Et tip til kunstinteresserede: en guidet rundvisning

En guidet rundvisning er et oplagt valg, hvis du gerne vil gå i dybden med museets udstillede værker. Under en guidet rundvisning får du desuden en masse at vide om kunstneren bag, hvilket giver en dybere forståelse af værkerne. Museets kunsteksperter besvarer gerne dine spørgsmål og er i det hele taget eksperter i at gøre kunsten vedkommende og lettilgængelig.

De udstillede kunstværker spænder bredt, fra nouveau réalisme til pop art og tysk kunst fra 1980’erne. Herunder verdensberømte værker af superstjerner som Andy Warhol og Yves Klein. Skulpturerne befinder sig fortrinsvist i parken og er bl.a skabt af Henry Moore og Joan Miró. Videokunst spiller også en fremtrædende rolle på Louisiana.

For erfarne museumsgæster: Særudstillinger

Louisiana er kendt for sine særprægede temaudstillinger. I forbindelse med disse udgives altid passende litteratur om emnet. Sommetider er særudstillingerne en del af den regulære museumssamling. I 2002 lavede Louisiana f.eks. en særudstilling til ære for den danske arkitekt og designer Arne Jacobsen, mens en anden særudstilling gjaldt kunstneren Paul Klee.

​​Kunst i øjenhøjde for store og små: Skulpturparken

En slentretur gennem Louisianas skulpturpark er en afslappende måde at udforske kunstens verden på. Her går alle museets forskellige elementer op i en højere enhed: fra gamle og nye bygninger til moderne kunstobjekter og Øresunds blå horisont. Parken rummer godt 60 skulpturer og udvider dermed museets samling betragteligt. Visse skulpturer ser næsten ud, som om de gemmer sig, mens andre markerer specielle punkter. Alt efter vejr og lysindfald opstår forskellige stemninger, der dog har ét til fælles: de kan nydes i ro og fred.

Ofte stillede spørgsmål om Louisiana

Hvornår åbner museet?

Tirsdag – fredag 11.00 – 22.00
Lørdag og søndag 11.00 – 18.00
Mandag lukket

Hvor ligger museet?

Gl. Strandvej 13

3050 Humlebæk

Udsigten
©Foto af Ulrik Jantzen, Louisiana Museum of Modern Art
Haven
©foto af Louisiana Museum of Modern Art

Kan man tage børn med på kunstmuseum? På Louisiana er svaret afgjort ja

Børnene har nemlig deres helt eget kreative frirum ved søens bred, Louisiana Børnehuset. Børnehuset breder sig over hele tre etager og tilbyder diverse workshops i kunstens tegn. Her kan børn fra fire til 16 år male, tegne eller fremstille skulpturer. Det giver en spændende indsigt i tilværelsen som kunstner eller arkitekt. De udbudte børneaktiviteter er tæt forbundet med museets aktuelle udstillinger. Og børnene bliver skam ikke spist af med tilfældige vikarer, for også her varetages hele programmet af kunsterfarne medarbejdere.

Moderne kunst med inspirationsfaktor

At Louisiana er et museum for netop moderne kunst ses tydeligt. Sammenspillet mellem kunst, arkitektur og natur er et af Louisianas kendetegn. Børn plager sjældent om at komme på kunstmuseum, men på Louisiana plager de nok om at komme igen: de har nemlig et helt børnehus at udfolde deres kreative evner i. Nyd en dejlig dag ved Øresund med god tid til at lade de mange indtryk bundfælde sig.

Her ligger Louisiana

Gl. Strandvej 13

3050 Humlebæk

Danmark

www.louisiana.dk

Glasgangen
©Foto af Ulrik Janzen, Louisiana Museum of Modern Art