Børglum Kloster

Børglum Kloster bliver første gang nævnt i 1086. I 1215 blev klostret udvidet til også at omfatte klosterkirken. I dag er klostret kendt som et museum med en række forskellige udstillinger og events året rundt.

Klosterbygningen

Klosterets barokstil går tilbage til årene 1750 til 1755. Med det malede tapet, og den kongelige lejlighed i nordfløjen er Børglum Kloster en imponerende bygning. Foran klosteret står en gammel mølle, der var i drift indtil det 20. århundrede. Nord for møllen finder du en gravhøj med den hellige Bodils kilde.

Kirken

Børglums Klosters smukke kirke ser imponerende ud men de høje hvælvinger og de hvide mure. Kirken blev opført mellem 1752 og 1750 af Laurids de Thura, den daværende ejer af ​​klosteret. Den østlige gavl er malet sort, og fremstår fløjlsagtig som den omgiver alteret. På prædikestolen i den vestlige del kan du se et Kiærskiolds våben i midten. Over det er det smukke rokokoorgel, en donation fra Thura til kirken. På skibets sydside er den Thuraske grav. Kirken er stadig i brug i dag som sognekirke. Der er gudstjeneste hver søndag.

Har i brug for flere dage til at nå alt det i gerne vil opleve i Nordjylland? Book et sommerhus Nordjylland.

Det kan du opleve på Børglum Kloster

Børglum Kloster Kirke
© Benedicte I. F. von S. Løvendahl Rottbøll
Bayeux tapetet på Børglum Kloster
© Benedicte I. F. von S. Løvendahl Rottbøll

Urtehaven

Klosterets urtehave har eksisteret siden 1200-tallet. Her kan du ikke kun nyde et par rolige minutter, men også lære meget om de urter, der er blevet plantet. I haven er der også mindesmærket til minde om kaptajn Christian Michael Rottbøll.

Bayeauxtapetet

I Børglum Kloster findes en tro kopi af det oprindelige Bayeaux tapet fra Normandiet, som stammer tilbage fra 1000-tallet.  Det 70 meter lange broderede uldtæppe er også kendt som den længste tegneserie i verden. Kunstværket fortæller historier om mennesker, træer, skibe og dyr. Historien slutter med et blodig opgør i den barske natur. Når man ser på kunstværket, får man en fornemmelse af tidligere tiders liv, tøj og våben.

Udstillingerne

Børglum Kloster byder hvert år på en lang række udstillinger og events. Flere udstillinger er permanente og andre skiftende i løbet af året. Blandt de permanente udstillinger er Bayeaux tapetet og udstillingen ”Kunsten at klæde sig” som viser kvinders mode gennem tiden. Til jul kan børnene besøge julemandens værksted og julemandens stue fra julekalenderen “Ludvig og Julemanden”.

Ofte stillede spørgsmål om Børglum Kloster

Hvornår er klosteret åbent?

Vinterferien:12. februar-27. februar (kl 10-16)

Påske åbent: 9.april-18 april (kl 10-16)

Hoved sæson: 30.april-23. oktober (kl 10-17)

Hvor ligger Børglum Kloster?

Børglum Klostervej 255

9760 Vrå

Hvad koster entre?

Børn på til 6 år har gratis entré, mens entré for voksne koster 95 kr.

Mølle ved Børglum Kloster i Nordjylland
© Benedicte I. F. von S. Løvendahl Rottbøll