Den tilsandede kirke i Skagen

Heftig sandfygning i det 18. århundrede overtog til sidst Skagens gamle kirke sydvest for byen, der lidt efter lidt blev begravet i sandmasserne. Deraf navnet: Den Tilsandede Kirke. Grundet tilsandingen var man i sidste ende nødt til at tage kirken ud af brug. Kirken er dog om muligt et endnu større tilløbsstykke i dag, selvom kun kirketårnet står tilbage.

Type: Historisk seværdighed

Beliggenhed: Nordsjælland, Danmark

Beskrivelse: Den Tilsandede Kirke er en unik og imponerende seværdighed, som ligger i Nordsjælland. Kirken blev bygget i 1200-tallet, men blev gradvist overtaget af sandet, indtil kun tårnet stod tilbage i 1600-tallet. I dag er kirken en populær turistattraktion, og man kan gå ind og se det originale tårn og lære om kirken og dens historie.

Åbningstider: Åbent året rundt, men tidspunkter kan variere i henhold til sæsonen.

Adresse: Kirkevej 2, 4300 Holbæk, Danmark

Pris: Gratis


Kirkens historie

Den Tilsandede Kirke blev bygget af teglsten i slutningen af det 13. århundrede og hed dengang Sankt Laurentii Kirke. Den var udført i typisk klosterformat. Kirken havde 38 siddepladser og var på den tid den største kirke i hele Vendsyssel. Det gotiske langskib var udstyret med trappegavl, hvælvet tag, forhal og sakristi. Kirken rummede et sengotisk alter med smedegitter. Kirkegården var omkranset af en teglstensmur.


Det kan du opleve i Den Tilsandede Kirke

Den tilsandede kirke

Tilsandingen af kirken

Da kirken i sin tid blev bygget, lå den omgivet af enge og marker. Ved sandflugtens begyndelse i det 18. århundrede begyndte muren til kirkegården at sande til. Hver gang det havde stormet, skulle indgangen til kirken skovles fri for sand. Dette blev efterhånden for stor en opgave for menigheden, og i 1795 blev kirken nedlagt efter ordre fra kong Christian 7. Man besluttede at rive kirkeskibet ned, mens tårnet fik lov at blive stående som sømærke. I den forbindelse blev tårnet malet hvidt. Fra 1816 var tårnet klassificeret som et fyrtårn og ikke en kirke. I 1903 blev bygningen fredet og er siden blevet vedligeholdt af Nationalmuseet. Man formoder, at sandet både gemmer på kirkens gulv og gravplader fra verdslige og kirkelige dignitarer.

Kirken som udflugtsmål

Man kommer næppe uden om Den Tilsandede Kirke, hvis man holder ferie i Skagen. Tårnet gemmer på mange spændende historier, som bl.a. inspirerede ingen ringere end H.C Andersen til sin fortælling “En Historie fra Klitterne”. En del af kirkens inventar er blevet flyttet over i Skagens nye kirke fra 1841, mens andre dele er endt i Århus Domkirke. Mange af stenene fra den nedrevne kirke blev brugt til husbyggeri i Skagen, herunder f.eks. maleren Lauritus Tuxens villa.

Ofte stillede spørgsmål om Den Tilsandede Kirke

Hvornår er kirken åben?

Åbningstiderne varierer meget. Læs om kirkens åbningstider her.

Hvor ligger kirken?

Her ligger den tilsandede kirke:

Gamle Landevej 63

9990 Skagen

Hvad koster entre til kirken?

Prisen for at komme ind i kirken: 25,- pr voksen, børn under 16 år, gratis ifølge med voksen.

Den tilsandede kirke
Tilsandede Kirke i Nordjylland

Den Tilsandede Kirke kort fortalt: Et historisk kirketårn

Sommetider er det os mennesker, der fører historiens pen. Andre gange tager naturen over. Den Tilsandede Kirke i Skagen er et fascinerende bevis på naturens kraft. Kirkens historie lærer os at respektere naturen. Ikke desto mindre har tårnet stået det hele igennem med bravur. Og undervejs er det blevet til et spektakulært udflugtsmål.

Find et sommerhus i området

Hos VillaVilla udlejer vi fantastiske luksushuse med de bedste faciliteter og plads til hele familien. Vil du se mere? Så klik på: “Sommerhus Nordjylland“.

Solnedgang ved den tilsandede kirke