Fanø Skibsfart- og Dragtsamling

Nok er Fanø en lille ø, men den har en stor historie bag sig. Når I holder ferie på øen, tænker I måske ikke over hvor mange mennesker, der tidligere har haft deres gang på de selvsamme stier, har sejlet på de bølger, I bader I, og som har holdt lige så meget af området, som I gør. Alt dette kan I få indblik i med et besøg på Fanø Skibsfart- og Dragtsamling.

 

En lille ø med en lang historie

Museet tager jer med gennem udviklingen på øen og giver et indblik i, hvordan livet her forløb efter Fanø blev købt fri i 1741. Denne udvikling blev i høj grad drevet af Fanøs sejlskabsflåde og derfor er dette udgangspunktet for museet. Det er de dragter, der i særlig grad har karakteristeret Fanøs kvinder også, og museets udstillinger forbinder dragterne med de mange rejser ud på verdenshavene startet fra Fanøs kyst.

Det kan du opleve på Fanø Skibsfart- og Dragtsamling

Dans og glade dage på Fanø
©Foto af Morten Fog

Sejllads, kvinder og en årlig særudstilling

På Fanø Skibsfart- og Dragtsamling er der tre faste udstillinger og en årlig særudstilling.

Den ene faste udstilling omhandler Fanøs historie som provinsens største sejlskibsflåde. I løbet af de første 100 år som frikøbt ø, formåede fannikkerne at skabe den største sejlskibsflåde uden for København, der sejlede over hele verden. Udstillingen fortæller, hvordan dette kunne lade sig gøre og om hvordan det påvirkede livet på hjemmefronten og på øen. Derudover får I et helt særligt indblik i livet ombord på et af skibene med alt det, det medførte på de årelange rejser, sømændene ofte drog afsted på. Derudover præsenterer udstillingen en helt unik samling af modelskibe fra denne tid.

Den anden faste udstillinger omhandler Fanøs kvinder og Fanødragten. Fanødragten blev båret af kvinder og børn fra 1700-tallet og den dragt, fannikkerne bærer i dag, kom til i slutningen af 1800-tallet. Sejlskibene bragte mange ting med sig hjem og derfor er Fanødragterne også langt mere luksuriøse end lignende dragter på denne tid. Dragterne blev lavet med silkeelementer bragt hjem fra Thailand, Indonesien og til dels fra Indien. I dag bruges dragten ved festlige lejligheder såsom konfirmation og bryllupper og til de årlige Fannikerdage.

Den tredje faste udstilling præsenterer modelbyer af Sønderho og Nordby fra år 1890 og I kan her få et sjovt og særligt indblik i, hvordan livet præsenteret i de øvrige udstillinger udfoldede sig praktisk.

Gemmer der sig en sømand i dig?

Har du nogensinde overvejet, hvad sådan en sømand fik sin fritid ombord på skibet til at gå med? Det kan du få svar på, hvis du besøger Riggerloftet. Sømændene var nødt til at bruge de ting, der allerede fandtes ombord på skibet, og derfor blev de kreative med de færdigheder, de allerede havde, som at knytte, splejse og takle tovværk. Som resultat af mange timers ’arbejde’ fremstillede sømændene bælter, takser, måtter og lignende. Riggerloftet er museets værksted, hvor I kan lære, hvad I laver en af de tovværksmåtter, som sømændene fremstillede en masse. Det eneste, I skal betale for, er materialerne og har I brug for en pause derhjemme først, kan I også købe en gør-det-selv-pakke med hjem, hvor der både er materialer og vejledning med.

Planlæg dit besøg

I finder Fanø Skibsfart- og Dragtsamling på følgende adresse:

Hovedgaden 28

6720 Fanø

Museets åbningstider og entrépriser kan I læse mere om på deres hjemmeside.

Ofte stillede spørgsmål om Fanø Skibsfart- og Dragtsamling

Solnedgang på Fanø