Gråsten Slot

Gråsten Slot – et levn fra fortiden

Gamle slotte er og bliver imponerende. Dengang havde man ikke de samme konstruktionsmuligheder, som vi har i dag, men slottene blev stadig store og imponerende.

Et godt eksempel på dette er Gråsten Slot, som i dag fungerer som sommerresidens for den danske Kongefamilie.

Hvor ligger Gråsten Slot?

Du finder Gråsten Slot nær Sønderborg på Als, ikke langt fra den tyske grænse. Kommer I fra vores sommerhuse på Kegnæs, så tager det blot en halv time og kan nås via rute 427 og rute 8.

 

Ét slot – mange genopbygninger

Gråsten Slot har undergået store forandringer i løbet af historien. Slottet var oprindeligt et lille jagtslot, som blev opført i midten af 1500-tallet. I 1603 nedbrændte det og et nyt slot blev opført. Desværre brød også dette slot i brand og nedbrændte i 1757. Et nyt slot blev genopbygget i 1795 og er det slot, vi i dag kender som Gråsten Slot.

Det kan du opleve ved Gråsten Slot

Gråsten Slot set fra oven
©VisitSønderjylland
Cykeltur til Gråsten Slot
©Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Sommerresidens for de kongelige

Dronning Ingrid nød igennem hele sit liv at tilbringe tid på Gråsten Slot. Da Dronning Ingrid og Frederik 9. blev gift i 1935, fik de overdraget slottet som sommerresidens. Dronning Ingrid havde stor interesse for blomster og natur og hun har derfor også haft stor indflydelse på havens udeseende. Der er store og farverige rosen- og staudebede, som om sommeren står i fuldt flor. Der er ydermere en udendørs udstilling, som beskriver slottes udvikling og historie gennem årene.

I dag er slottet stillet til rådighed for Dronning Margrethe og bliver stadig brugt som sommerresidens af hele det danske kongehus.

En spektakulær slotskirke

Slotskirken er den ældst bevarede bygning af slottet og daterer helt tilbage til 1600-tallet. Kirken kan ikke ses udefra, da den er integreret i nordfløjen af slottet. Slotskirken er siden 1851 blevet brugt som sognekirke og bliver også i dag brugt til offentlige gudstjenester og kulturelle arrangementer.

Kirkens altertavle er imponerende og stammer tilbage fra barokken. Der hænger ydermere ca. 80 originale malerier i kirken.

Når vagterne marcherer

Hvis kongehuset besøger Gråsten Slot om sommeren, kan I opleve det berømte vagtskifte, som normalt kun kan opleves i København.

Den kongelige Livgarde samles kl. 11:30 ved Ahlefeldvej 4 og marcherer derefter til slottet. Denne march er ledsaget af fløjter og trommer og om fredagen, kan I opleve en koncert på slotsgården. Dette er dog kun, hvis den royale familie besøger slottet.

Ofte stillede spørgsmål om Gråsten Slot

Hvornår åbner slottet?

Gråsten Slotshave er åbent hele året for offentligheden. For guidede ture i slotskirken og i slotshaven skal I henvende jer til Sønderborg Turistbureau.

Hvor ligger slottet?

Slotsbakken

6300 Gråsten

Danmark

Hvad koster et besøg på slottet?

Det er gratis at besøge slotshaven.

Familietur til Gråsten Slot
©VisitSønderjylland
Guidet tur til Gråsten Slot
©VisitSønderjylland

Konklusion

Gråsten Slot er absolut et besøg værd og har masser af historie at fortælle. Det er dog vigtigt, at I undersøger om den kongelige familie bor på slottet, for da er slottet lukket for offentligheden. Hvis ikke så er det en fantastisk attraktion, der har masser at byde på.

Gråsten Slotsø
©VisitSønderjylland