Middelaldercentret 

Skru tiden ca. 600 år tilbage og besøg middelalderbyen Sundkøbing, hvor I på egen krop og gennem dialog med de mange middelalderfolk kan få en fornemmelse for, hvordan livet i år 1409 var. Gå på opdagelse i byens huse, på hovedgaden, på torvet eller på havnen og lad jer gribe af stemningen fra det, der engang var.

 

Samlingspunkt for by- og erhvervsliv

Når I går ad byens gade, støder I på mange af de personer, der havde deres daglige gang i Middelalderens by- og erhvervsliv. Besøg håndværkernes værksteder og oplev, hvordan både smede, tømrer, skomagere, vævere, lysestøbere, skræddere og mange flere bedrev deres arbejde eller besøg torvekonerne til en underholdende historie på markedspladsen, hvor de handlende bytter og sælger varer. I kan også være heldige at støde på rejsende pilgrimme, der overnatter på byens herberg, eller hils på en af ridderne, der kan være i byen i anledning af den lokale ridderturnering.

Mens I går på opdagelse, så husk at stoppe op og betragte de mange huse, der er blevet opført i middelalderlig stil og dermed fremstår efter bedste evne, som husene gjorde i 1400-tallet. Nyd også synet og lyden af de mange dyr, der hjalp middelalderens folk med at få hverdagen til at løbe rundt, når markerne skulle plejes, jagtbyttet hentes, maden tilberedes, dynernes stoppes eller gøres klar til kamp.

Det kan du opleve i Middelaldercentret

Ridder
Kanon

Magiske skabninger og opfindelser

Udover den middelalderlige købstad, så byder Middelaldercentret også på flere unikke områder. Prøv blandt andet kræfter med Middelalderens langbue, som var et af tidens vigtigste våben både til jagt og krig. Gå op opdagelse i Teknologiparken, hvor maskiner og opfindelser fra Middelalderen udstilles og står klar til afprøvning af centrets gæster. Oplev blandt andet bilen, elevatoren, flyvemaskinen og evighedsmaskinen, der desværre nok ikke helt virkede efter hensigten på daværende tidspunkt. Hvis I tør, kan I også gå en tur i Den Magiske Skov, hvor Middelalderens finurlige, magiske væsner holder til og som beboerne i Sundkøbing kan fortælle historier om.

Særlige oplevelser i løbet af året

En essentiel måde at træne til krig i 1400-tallet var gennem ridderturneringer. Hver dag i højsæsonen inviterer Hr. Henrik Svane til turnering, hvor han dyster mod andre riddere på mandsmod og kunnen i selskabet af væbnere, smukke damer og byens godtfolk. Vælg en ridder, hep på ham og buh af hans modstandere, der, hvis I er heldige, kommer helt fra udlandet.

I skolernes efterårsferie er programmet på centret pakket med ridderturneringer, madlavning, slagtninger, beboere og demonstrationer af de mange opfindelser, som middelalderfolket benyttede sig af. Lidt roligere går det for sig, når der afholdes julemarked i den første adventsweekend, hvortil der kan nydes glögg, æbleskiver og risengrød på torvet.

Besøg med hjul eller førerhund

Middelaldercentret er en spændende oplevelse og al slags publikum er forsøgt imødekommet. For kørestolsbrugere er det værd at vide, at terrænet er ujævnt med brosten, græs og grusveje, men at ramper til både indgang, toiletter og café er på plads foruden særlig parkering til handikappede. Dog er det ikke muligt at komme ind i middelalderhusene, så heldigvis kommer middelalder-folket gerne ud og snakker med jer. For syns- og hørehandikappede er det også muligt at besøge centret. Hørehandikappede skal blot være opmærksom på, at centret for det meste ikke er udsty-ret med skilte, da formidlingen er baseret på dialog.

Sådan finder I vej til Middelaldercentret

Ved Hamborgskoven 2-4

4800 Nykøbing Falster

Eller besøg hjemmesiden, hvor I kan læse mere om alt det, der foregår i Sundkøbing. 

Ofte stillede spørgsmål om Middelaldercentret

Hvornår åbner centret?

1. maj 2022 — 30. september 2022

kl. 10.00 — 16.00

(maj og september: lukket på mandage)

Efterårsferie uge 42 (mandag 17. til fredag  21. oktober)

kl. 10.00 — 16.00

Hvor ligger centret?

Ved Hamborgskoven 2-4

4800 Nykøbing Falster

Hvad koster entre?

Voksne — 160 kr.

Børn (0-2 år) — Gratis

Børn (3-11 år) — 90 kr.

Studiekort —110 kr.

Familiebillet (2 voksne + 2 børn) — 460 kr.

Yderligere børn (3-11 år) — 80 kr.

Middelaldercenteret
©Foto af Rune Johansen