Spændende oplevelser i Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber er afgjort et besøg værd for hele familien. Gå på opdagelse i de underjordiske gange, og bliv klogere på kalkudvindingens historie. Gruberne indbyder for det første til spændende underjordiske oplevelser og spiller samtidig en vigtig rolle som overvintringsplads for egnens flagermus om vinteren. Her smelter kulturhistorie, miljøbeskyttelse og geologi sammen, og resultatet er en enestående oplevelse for besøgende i alle aldre.

 

Mønsted Kalkgruber i Jylland

Mønsted Kalkgruber ligger i Jylland mellem Holstebro og Viborg tæt på hovedvej A16. Kommer du fra Aarhus, skal du tage hovedvej 26 og senere A16. Fra Skive tager du A34.

 

Flere højdepunkter venter dig

Mønsted Kalkgruber er ikke kun en spændende udflugt for børn. Sæt god tid af til besøget i minerne, for rundturen i dybet tager mindst to timer. Temperaturen i de underjordiske gange når aldrig op over 8 grader, så det er med at huske en varm jakke uanset årstid. Hvis du og din familie ikke har mod på at vandre alene igennem gangene, kan I deltage i en guidet rundvisning i stedet. På den måde bliver I samtidig klogere på både minens historie og nutidens beboere: flagermusene. Herudover er der mange andre spændende ting at se og opleve.

Det kan du opleve i Mønsted Kalkgruber

Grotterne
©Foto af John Sommer

Minelabyrinten

Fra indgangen til Mønsted Kalkgruber kommer du direkte ind i kalkbjerget og det gamle underjordiske gangsystem. Turen går både gennem mægtige hulrum og snævre gange. Gangene er tilsammen over 60 km i alt. Ca. 2 km af dette netværk er udstyret med elektrisk belysning. Nogle steder kan selv ikke børnene stå oprejst, mens andre minegange er på størrelse med en hel domkirke. I det 19. århundrede blev der udgravet kalk i “Nonbos Grube”, og herfra er der adgang til de dybeste minegange, der fører frem til to underjordiske søer. Ved den største sø vises der hver halve time et multimedieshow om grubernes historie.

Et sikkert børnehit: en tur med minetoget

Fra midt i maj til midt i august kan du få en køretur med minetoget, der snor sig forbi store dynger af flint og kalk ned igennem det åbne kalkbrud og ind i gruberne. Undervejs kommer du også forbi underjordiske bække og søer. Turen med minetoget giver dig et godt indblik i tidligere tiders arbejde i kalkværket. Minetoget ender ved den store sø med grubebio.

Vil du vide endnu mere om kalkbrydningens historie, kan du besøge kalkværket

Kalkværket var i drift helt frem til 1980, og her kan du blive klogere på kalkværkets historie. I dag er kalkværket et vigtigt mindesmærke for den tidlige danske industri. På museet kan du se små film om kalkbrydning og gå på opdagelse i en udstilling om flagermus.

Moderne teknik dybt nede i kalkminen: et flot multimedieshow for alle sanser

I grubebioen ved den største underjordiske sø er der ca. 70 siddepladser. Tag plads, og nyd den unikke forestilling. Projektoren kaster billederne op på de rå kalkvægge. Takket være stemningsfuld surround sound og billedernes spejling i søen kan du se frem til en unik og uforglemmelig oplevelse.

I mørket

Særarrangementer for børn og voksne

Mønsted Kalkgruber afholder diverse aktiviteter året rundt. Var det f.eks. noget med en flagermus-safari? Du kan også beundre værker fra lokale kunstnere og kunsthåndværkere. De unikke rammer iscenesætter de udstillede genstande på særlig stemningsfuld vis. Om efteråret byder gruberne på en helt særlig attraktion: Til Halloween kan børn og voksne snitte deres egne græskarlygter og pynte minegangene med de (u)hyggelige resultater.

En familievenlig aktivitetskalender året rundt

Mønsted Kalkgruber er et oplagt udflugtsmål året rundt og egner sig til besøgende i alle aldre. Der venter masser af spændende oplevelser i minerne, fra historier om minens baggrund til flagermusdetektor-ture og Halloween med græskarlygter. Særligt videbegærlige børn vil elske de mange spændende arrangementer.

Find vej

Her finder du Mønsted Kalkgruber:

Mønsted Kalkgruber

Kalkværksvej 8-10

Mønsted

7850 Stoholm

Danmark

www.monsted-kalkgruber.dk

Bygninger ved kalkgruberne