Museumshavnen Kappel

Museumshavnen Kappel ligger øst for Flensborg ved floden Schlei. Siden 1981 har mange små og store fragt- og fiskeskibe givet udsigt til de mange træmaster, som kan ses på lang afstand. Her venter de besøgende en spændende verden af sejl, tovværk og skurede dæk.

Et nyt hjem for gamle skibe

Mange historiske skibe har fundet et nyt hjem i museumshavnen i Kappel. Og nu er skibene til stor glæde for havnens mange besøgende. Udover de mange originale skibe ligger der i havnen også mange kopier af spændende historiske skibe af mange forskellige typer. De fleste reddere har sat informationstavler op så havnens gæster kan blive klogere på skibet. Vi har samlet information om nogle af havnens skibe her.   

Adelante

Adelante er en kopi af en slup. En slup er et sejlskib med en to-delt mast. De blev brugt som fragtsejlskibe fra det 19. århundrede, da de var meget manøvredygtige og ideelle til krævende havområder. Senere blev sluppen erstattet af større skonnerter.

Else af Sletten

Else af Sletten er en typisk bornholmsk sildebåd. Båden i egetræ er bygget i Årsdale på Bornholm 1923.  Sildebåden er 14 m lang og 3 m bred. I 1940 blev båden bygget om og fik dieselmotor, hvorefter den sejlede som fiskekutter ved Svendborg i nogle år. Herefter havde båden skiftende ejere, indtil den blev fundet i Hundested Havn i 1970. Den blev restaureret og kunne i 1975 kunne den søsættes igen. Efter mange år med skiftende ejere og flere restaureringer efter gamle tegninger, kom Else til Kappel i 2007.  

Frederike af Altona

Frederike af Altona er en kopi af en schokker – en bådtype som blev brug til fiskeri i det hollandske Zuiderzee indtil det 19. århundrede. Skibstypen har sit navn fra øen Schokland i Zuiderzee. Frederike von Altona er bygget i 1983, og har en længde på knap 10 meter og som det er karakteristisk for bådtypen et meget smalt undervandsskrog.

Det kan du opleve på museumshavnen Kappel

båd
havn

Hermine

Hermine er en kopi af den engelske østerskutter Vigoline. Den drives i dag af en Hatz BMW 45 hk motor, og har et sejlareal på 75 kvadratmeter. Det originale skib stammer fra 1896, og replikaen så dagens lys i 1975.

 

Isamar

Isamar blev bygget mellem 1977 og 1988, og blev designet til ubegrænset sejlads på havet, selv i hård sø. Sejlarealet var opdelt i flere små sejl, hvilket gjorde det lettere at tilpasse sig forskellige vindforhold.

Jonas fra Friedrichstadt

Jonas er af bådtypen See-Ewer og blev bygget i 1911 i den frisiske by Waterhuizen. Efter en ombygning blev lastrummene omdannet til et hyggeligt opholdsrum. Jonas blev søsat af de hollandske van Diepen-brødre, og blev brugt som forsyningsskib for kystboerne. Båden sejlede indtil 1930erne, hvorefter hun blev ombygget til et motorskib. Skibstypen See-Ewer er baseret på to master med gaffelrigning og lav dybgang, som gjorde det muligt at sejle gennem mudderfladerne i Vadehavet.

Rollo

Rollo er en kopi af en legendarisk dybhavsredningskutter. Den blev genopbygget i 1993. Det oprindelige skib var bygget til at komme andre søfolk til undsætning i stormvejr. Rollo har et sejlareal på 150 kvadratmeter og en Mercedes OM 312-motor med 90 hk.

Havnens hjemmeside

Du kan læse mere om museumshavnen og de mange skibe på Museumshafen Kappelns hjemmeside her: https://www.museumshafen-kappeln.de/

Adresse

Museumshafen Kappeln e.V.
Nestleweg
24376 Kappeln

Reb