Nationalpark Thy

​​Nationalpark Thy ligger på den nordjyske vestkyst og strækker sig i et op til 12 km bredt bælte fra Hanstholm i nord til Agger Tange i syd over mere end 2400 hektar. Disse skønne omgivelser er det oplagte sted at få luft til hovedet enten til vands, til lands eller til hest.

Enestående naturoplevelse

Nationalpark Thy blev indviet d. 22 august 2008 som Danmarks første nationalpark og rummer natur, der er blevet formet af flere århundreders sandflugt og landhævning. For 4000 år siden var Vestthy et øhav, men på grund af den sidste istid og bevægelser i undergrunden har landet hævet sig og udgør nu fundamentet for Danmarks største vildmark.

I Nationalpark Thy findes usædvanlig natur på grund af den særprægede undergrund. Strand, klit, hede, sø og plantage findes alt sammen i parken, hvor arktiske og sydeuropæiske naturtyper mødes og noget af Danmarks reneste natur blomstrer. Mod nord findes en hel verden af urter og mod syd mange plantearter, der vidner om, hvordan stenalderfolket har fået livet til at fungere i Thy.

Det kan du opleve i Nationalpark Thy

Krondyr i Nationalparken

Hvor mange dyr kan du se?

Det er en god idé at tage en kikkert med på turen i Nationalpark Thy, eftersom området rummer vilde dyr, der nyder livet i det unikke landskab. Det er muligt at spotte alt fra havørne til traner, krondyr, hugorme og sæler samt en del sjældne fuglearter.

På Nationalpark Thys egen hjemmeside er en række udsigtsposter listet, hvor det er nemmest at spotte de mange dyr fra. Hvis der er en lille biolog eller skovløber gemt i maven på dig, har du derudover mulighed for at indberette egne natur- og dyreobservationer på fugleognaturs hjemmeside.

Ferie med vind i håret og oplevelser for alle

Nationalpark Thy er et perfekt sted at tage på aktiv ferie. Med både vandre-, cykel- og ridestier kan parken opleves på præcis den måde, du ønsker. Derudover er der mulighed for at tage på fisketur ved flere af søerne i parken. Her skal du dog være opmærksom på, at nogle områder kræver et dagskort for at have tilladelse til at fiske der.

Har du lyst til at tilbringe en nat under stjernehimlen til den stille sang fra naturen, så er dette også muligt. Der er mange steder med mulighed for overnatning både i shelter og på teltpladser rundt omkring i parken.

For de mindste byder parken på børnevenlige strande, rolige ferskvandsøer med mulighed for badning og to skovlegepladser med mulighed for at svinge sig mellem træerne ligesom Tarzan gjorde. Sidst men ikke mindst er der mulighed for at forsøge sig med et sjovt orienteringsløb i Vilsbøl Plantage.

Ofte stillede spørgsmål om Nationalpark Thy

Hvornår åbner parken?

Parken er åben for offentligheden hele året rundt.

Hvor ligger nationalparken?

Vi gør opmærksom på, at følgende kontaktinformation er på Nationalpark Thys sekretariat.

Kirkevej 9

7760 Hurup

Hvad koster entré?

Det er gratis at besøge nationalparken.

Morgen i Stenbjerg
Vandre par i Nationalparken

Seværdigheder i nærheden

I den vilde natur findes flere steder, der er et besøg værd. Tag eksempelvis forbi Faddersbøl Mølle fra 1859, som er en af de få gamle, bevarede møller i Thy eller nyd udsigten fra Isbjerg, der er parkens højeste punkt med 56 meter over havets overflade.

Besøg Tved Kirke, der ligger øde tilbage og dermed fortæller historien om det folk, der boede i det østlige Thy, men måtte flygte på grund af sandet, der blæste ind fra vest og ødelagde deres landbrugsarealer.

Ellers er Museumscenter Hanstholm måske noget for dig. Her findes en af de store tyske bunkere fra Anden Verdenskrig, hvori inventaret er delvist bevaret og man derfor kan gå på opdagelse i soldaternes opholdsrum og undersøge installationer til håndtering af ammunition og kanoner.

Nat over Nationalpark Thy
©Foto af Ruslan Merzlyakov