Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er et naturfænomen, der skal opleves. Kom tæt på naturen, hvor det kun er den, der råder. Gå en tur i de bølgede klitter eller besøg Den tilsande kirke og oplev konsekvenserne af naturens kræfter.

​​Den danske ørken

Det danske klima er måske ikke ligefrem lig med ørken. Råbjerg Mile bliver dog ofte refereret til som den danske ørken og med god grund. Råbjerg Mile er fyldt med sand og bakkede klitter. Det er Danmarks største vandreklit og samtidig én af de største i Europa.

En gåtur i Råbjerg Mile er terapi for både krop og sjæl. Tager I af sted tidlig morgen, kan I virkelig opleve stilheden og roen. Når det blæser, kan I høre sandets stille hvislen, når sandet stryger hen over milen. 

Det kan klart anbefales at besøge dette naturfænomen og opleve naturens kræfter på helt tæt hold.

Tag evt. et kig på et af vores sommehuse i nærområdet. Vi har et stort udvalg af Sommerhus Nordjylland.

Det kan du opleve ved Råbjerg Mile

Sandbanke
Hvide strækninger
©Foto af Kim Wyon

Landskab og geologi

Råbjerg Mile er et fredet naturområde og her er det naturen, der får lov at råde. Milen vandrer ca. 15 meter hvert år. Det vil sige, at om 100-200 år er vejen til Skagen formentlig fuldstændig dækket af sand.

De områder, der har været dækket af sand, dukker op igen som milen vandrer videre. Når sandet forsvinder, er jorden præget af småsøer og moser. Områderne er fattige på vegetation, men lidt efter lidt vender planterne og dyrelivet så småt tilbage.   

Fra milens højeste punkt får I en fantastisk udsigt over klitlandskabet ved Skagen. 

Milens historie

Få steder i Danmark kan man opleve så imponerende naturkræfter som i Råbjerg Mile. Sandflugten tog for alvor fat i 15-1600 tallet, og i løbet af de næste 3-400 år blev sogn efter sogn opslugt af sandet. I mange århundreder fik milen lov til at bevæge sig frit og naturligt. Men i slutningen af 1800-tallet blev der dog startet en sandflugtbekæmpelse. Her plantede man forskellige planter, så man bedre kunne kontrollere hvor milen vandrede hen. I dag er milen fredet og det er igen naturen, der uovertruffet råder.

Ofte stillede spørgsmål om Råbjerg Mile

Hvornår kan milen besøges?

I kan besøge Råbjerg Mile, når det passer jer. Milen er offentligt tilgængelig hele året rundt.

Hvor ligger milen?

Råbjerg Mile Vej

9990 Skagen

Hvad koster et besøg?

Milen er gratis at besøge.

Naturen ved Råbjerg Mile
©Foto af Kim Wyon
Solnedgang
©Foto af Niels Thye

Den tilsandede kirke

I klitterne ved Råbjerg Mile finder I Den tilsandede kirke. Den blev allerede lukket for brug i 1795, da milens sandflugt blokerede vejen op til kirken. I dag er kirken blevet et varemærke for Råbjerg Mile og tiltrækker hvert år mange turister. I sommerperioden har I mulighed for komme op i det gamle kirketårn og nyde den flotte udsigt ud over klitterne.

Sand over alt
©Foto af Mette Johnsen