Randers Regnskov

Fascinerende: Randers Regnskov

Hvis du ikke har fået lagt vejen forbi endnu, bør du afgjort gøre noget ved sagen denne ferie: Randers Regnskov kalder! Især selvfølgelig, hvis hele familien er afsted på tur. At træde ind i Randers Regnskov er som at træde direkte ind i et vaskeægte tropeeventyr.

Luften er varm og fugtig, og overalt høres brusende vandfald, kvækken, skræppen og en helt masse andre dyrelyde. Mange af dyrene bevæger sig frit rundt i regnskoven, hvilket giver dig mulighed for at iagttage dem i deres naturlige element.

Her er hele familien godt underholdt i mange timer.

 

Randers Regnskov har til huse i tre store kupler midt i Randers

Randers Regnskov er en unik tropezoo beliggende midt i Randers, nærmere bestemt mellem bymidten og Gudenåen.

Randers ligger godt 40 kilometer nord for Aarhus, og turen tager lidt over en halv time med bil og offentlig transport.

Har du base i badebyen Grenaa, tager det ca. en time med bil at nå frem til Randers Regnskov. Rejser du med offentlig transport, tager turen mellem halvanden og to timer. Uanset hvilket transportmiddel du vælger, er Randers Regnskov let at finde. Randers Regnskov ligger få kilometer fra motorvej E45 og mindre end et kvarters gang fra bus- og togstationen.

Kommer du med fly, er der kun knap 45 minutters kørsel fra Århus lufthavn til Randers Regnskov.

Besøg regnskove fra tre forskellige kontinenter

Randers Regnskov er ikke for ingenting en af Danmarks største turistattraktioner: Regnskoven består af tre glaskupler i forskellige størrelser, som repræsenterer hver sin regnskovsflora- og fauna: Sydamerika, Asien og Afrika.

Stierne i Regnskoven

Oplev 250 dyrearter på nærmeste hold

Sammen med et næsten autentisk tropeklima venter der dig et sandt sansebombardement i de tre junglekupler. De frodige regnskove er hjem for over 250 forskellige eksotiske og sjældne dyrearter fra hele verden. Her kan dyrene boltre sig mere eller mindre frit blandt brusende vandfald og 350 forskellige og til dels kæmpestore tropiske planter, herunder kæmpelianen og brætrodstræet.

Dermed kan du komme rigtig tæt på visse af dyrene. Det er dog hverken tilladt at røre eller fodre dem.

Hele Randers Regnskov er inddelt i fem områder, der udover kuplerne omfatter et akvarium, Afrika-grotten, et slangetempel, kraniegrotten og en børnezoo med tamme kaniner og geder. Du kan desuden komme helt til tops i de tre kupler, hvorfra du har en formidabel udsigt over junglen under dig.

I børnezoo bliver det hele lidt mere håndgribeligt – bogstavelig talt

Her venter legesyge geder og søde kaniner nemlig på at blive klappet og nusset om. Her kan de mindste altså få stillet klappe- og røretrangen i sikre og trygge rammer.

Den afrikanske kuppel

Afrikakuplen er med sine 500 kvadratmeter og 12 højdemeter den mindste af de tre glaskupler. Kuplen er hjem for bl.a. colobusaber, lemuer og et væld af farvestrålende fugle. Husk at kigge op undervejs – under kuplens tag er de flittige væverfugle-hanner ofte i gang med at bygge kunstfærdige reder.

Lemurerne er nysgerrige væsener, der gerne kommer og hilser på. Det kan dog ikke anbefales at skræmme dem – så kan de nemlig finde på at smøre halen ind i et ildelugtende sekret fra duftkirtlerne og vifte dig om næsen med den!

Colobusaberne er derimod mestre i at mime og skærer gerne nogle sære grimasser. Der er dog mening bag galskaben: colobusaberne kommunikerer nemlig via ansigtsudtryk lige som vi mennesker.

Selvom du har travlt med at kigge efter frække aber, redebyggende fugle, kæmpelianer og alt muligt andet, skal du også holde øje med dine fødder. Du skulle jo nødig snuble over en skildpadde. Fortsætter du ad stisystemet, skal du krydse et vandløb ved at hoppe fra sten til sten.

​​​​Den asiatiske kuppel

Asienkuplen er med sine 700 kvadratmeter og 14 højdemeter den andenstørste af de tre glaskupler. Med sine smukke relieffer og kæmpestatuer leder kuplen tankerne hen på det sagnomspundne tempelkompleks Angkor Wat i Cambodien, der med tiden er blevet opslugt af junglen.

Her kan du bl.a. møde flyvende hunde, gibbonaber og verdens mindste odder, der har hjemme blandt banantræer, palmer, kaffe- og kakaotræer, diverse orkidearter og mange andre tropeplanter. Herudover flagrer der masser af smukke sommerfugle omkring, ligesom buskene er et yndet gemmested for små asiatiske tudser.

Lyt til gibbonabernes sang og vandfaldets brusen, og se om du kan spotte verdens største og mest berygtede firben – komodovaranen. Dens bid indeholder en dødelig cocktail af gift og bakterier, der langsomt men sikkert dræber det uheldige offer.

Ofte stillede spørgsmål om Randers Regnskov

Søko i Randers Regnskov
Nysgerrige dyr

Den sydamerikanske kuppel

Denne kuppel er med sine 2000 kvadratmeter og 25 højdemeter den største af de tre glaskupler. Her kan du opleve en eventyrlig verden af grotter og templer, Danmarks største vandfald, hængebroer, en kopi af Maya-soltemplet samt en tilgroet træhytte, hvor du kan møde den hemmelighedsfulde jungleprofessor.

Kuplens rige dyreliv tæller alt fra frække aber og flittige bladskærermyrer til cubakrokodiller.

I kuplens sø lever piratfisk side om side med andre fiskearter og de store, fredsommelige søkøer. Undervejs kan du desuden ikke undgå at løbe ind i talrige frække aber, sangfugle, araer og farvestrålende sommerfugle, der alle bevæger sig frit rundt i kuplen.

Der gemmer sig også et par dovendyr et sted derude, men de kan være svære at få øje på, som de hænger der bomstille i junglen – du kan jo betragte det som en gemmeleg.

Højdepunkter: Afrikagrotten, slangetemplet, kraniegrotten og akvariet

Udover de tre store kupler kan du desuden gå på opdagelse i afrikagrotten, slangetemplet og kraniegrotten.

​​Afrikagrotten

Afrikagrotten er en hule beboet af bl.a flagermus, jordsvin og den gambiske kæmperotte.

Slangetemplet

De modige kan vove sig en tur ind i slangetemplet, hvor du i sommerhalvåret kan gå rundt blandt fritlevende kvælerslanger, tropiske snoge og sommerfugle. Slangetemplet er også hjem for tigerpytoner, der dog ikke får lov at glide frit rundt. Slangetemplet bebos herudover at frække dværgmanguster, massevis af tudser og vævermyrerne med deres kunstfærdige boer. Templet rummer også en sø med skarpskydende skyttefisk.

Kraniegrotten

Denne underjordiske grotte er inspireret af Talgua-grotten i Honduras og indrettet som et gammelt gravsted. Udover kranier kan du støde på kæmpekvælerslanger, dødningehovedkakerlakker, fugleedderkopper og masser af flagermus, der svirrer om hovedet på dig.

Akvariet

I saltvandsakvariet “Sirenen” dykker du ned under havoverfladen ombord på en dansk fregat, der forliste ved de Dansk Vestindiske Øer i det 18. århundrede. Udforsk skibet, og nyd synet af farvestrålende fisk, koraller, søanemoner, giftige “drager” og mange andre af havets finurlige skabninger, der defilerer forbi udenfor.

Konklusion: Et besøg i Randers Regnskov er afgjort et must

Selvom du har været i andre zoologiske haver før, er denne oplevelse virkelig noget helt særligt. Randers Regnskov beriger dig med masser af fascinerende indtryk, der skaber øget forståelse og respekt for naturen og dyrelivet omkring os. I Randers Regnskov får du mulighed for at komme helt tæt på dyr fra andre kontinenter end vores eget, og de mange sanseindtryk bliver hængende i lang tid efter. Selv skærmbegejstrede unger kan ikke undgå at blive revet med af denne fascinerende verden, og besøget er dermed en oplagt måde at formidle naturens skønhed og sårbarhed videre til næste generation.

Den vilde natur i Randers Regnskov