Ribe Domkirke

Ribe Domkirke er Danmarks ældste domkirke og ligger der, hvor man mener, at den første kristne kirke lå i Danmark. Kirken rummer meget historie og et besøg her er en helt særlig oplevelse. Klatr en tur op i kirkens tårn og nyd udsigten over Ribe by eller fordyb dig i de mange arkitektoniske detaljer, som kirken gemmer på.

 

Ribe Domkirkes historie

Oprindeligt blev Ribe Domkirke bygget som en treskibet kirke med tre tårne. På grund af flere renoveringer forårsaget af ulykker, brande og lignende over de 900 år, som kirken har stået i Ribe, har kirken fået mange tilbygninger. I dag er den Danmarks eneste femskibede kirke og blander mange arkitektoniske stilarter. Der kan spores særligt romansk og gotisk byggestil. Alle stilarter bliver dog blandet sammen på en elegant måde, der sikrer, at kirken har sit eget harmoniske udtryk. I kan lære meget mere om kirkens finurlige detaljer, hvis I booker en rundvisning.

Det kan du opleve ved Ribe Domkirke

Udstilling i Ribe Domkirke
©Foto af Ribe Domkirke
Pige i domkirken
©Foto af Ribe Domkirke

Fantastiske udsigt fra borgertårnets top

Ribe Domkirke blev oprindeligt bygget med to identiske tårne. I 1283 styrtede det ene tårn ned og blev genopbygget som et borgertårn i stil med byens fæstning og dens stil. Derfor er det ene tårn i dag et traditionelt kirketårn, mens det andet er firkantet tårn uden tag. Borgertårnet kan I besøge inde fra kirken. Det er 52 meter højt og I skal bestige hele 248 trappetrin for at komme til toppen. Turen er dog det hele værd, for når I står i tårnets top på det åbne tag, kan I se flere kilometer vidt over Ribe omegn i alle retninger. I kan se både den gamle bydel i Ribe, nationalpark Vadehavet, Nordøsen og smukke naturområder. En helt fantastisk oplevelse!

Domkirkens museum

I finder Ribe Domkirkemuseum ved at gå op ad tårntrappen. Her kan I få et unikt indblik i, hvordan domkirken er blevet bygget og det religiøse liv formet før og efter Reformationen i Danmark i 1500-tallet. Særligt denne del af udstillingen viser, hvilken betydning reformationen havde for Danmark, men også i høj grad for Ribe som by, dens befolkning og domkirken i sig selv.

Udstillingen i museet er placeret i kirkens søndre galleri og den fortæller om særlige steder i kirken, som kan ses fra galleriet fra oven. Det giver et nyt perspektiv og en ny oplevelse af den storslåede kirke.

Ofte stillede spørgsmål om Ribe Domkirke

Hvor ligger kirken?

Torvet

6760 Ribe

Hvad koster et besøg på kirken?

Der er gratis adgang til kirken. Adgang til Borgertårn og Domkirkemuseum koster 25 kr./voksen og 15 kr./barn. (2023-priser).

Find vej

Ribe Domkirke ligger på nedenstående adresse:

Torvet

6760 Ribe

Det er vigtigt at bemærke, at kirkens åbningstider kan variere, da den stadig er fungerende sognekirke. Om søndagen og på helligdage åbner den først for turister kl. 12 og kan også på andre tidspunkter være lukket for turister.

Det koster 20 kr. for voksne og 10 kr. for børn at besøge kirken (2021-priser). Denne entrépris dækker både et besøg i kirken og i domkirkemuseet.

Mosaikker i Ribe Domkirke
©Foto af Cees Van Rønden