Strandingsmuseum St. George i Thorsminde

Oplev verdenshistorie på Vestkysten. Et besøg på Strandingsmuseet St. George i Thorsminde er en oplevelse for alle sanser og for hele familien.

Helt ude på Vestkysten i den lille fiskerby Thorsminde, ligger Strandingsmuseum St George. I foråret 2017 genåbnede museet i helt nye bygninger og med flotte nye interaktive udstillinger, der siden har begejstret både museumsgæster og anmeldere.

Den fantastiske beliggenhed ud til kysten, den prisbelønnede arkitektur og den engagerende formidling har betydet, at Strandingsmuseum St. George er nomineret til den prestigefyldte pris ”European Museum of the Year 2019”.

Det kan du opleve ved Strandingsmuseum St. George 

Spændende aktivitet
©Foto af Strandingsmuseum St. George

Strandingernes kyst

På Strandingsmuseum St. George fortælles der om spændende og dramatiske strandingshistorier med de hundredvis af skibe, der gennem tiden er forlist på den farlige jyske vestkyst, og hvorfor denne kyst var så frygtet af søfolkene dengang.

Du kan også høre om kystbefolkningens håndtering af de voldsomme begivenheder og deres møde med strandede søfolk fra hele verden. Det er barske fortællinger om liv, død og heltemod, men også om medmenneskelighed, omsorg og kærlighed.

Den værste strandingskatastrofe

Centralt i museet er beretningen om en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der skete ud for Thorsminde i julen 1811. Her strandede de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandende under en orkan, og næsten 1400 søfolk druknede. Kun 17 kom levende i land.

I den stemningsfulde udstilling følger man de to skibe på deres sidste, skæbnesvangre rejse, og på ”banjerdækket” kommer man helt tæt på livet ombord fortalt gennem de hundredvis af genstande, som dykkere har bjærget fra vragene. En unik samling, der ikke findes magen til i verden.

Helt enestående er også St. George’s originale ror, der med sine næsten 12 meter virkelig giver en forståelse af, hvor stort skibet var. Roret hænger i tårnet, og man kan følge det fra bund til top og oven i købet røre ved det! Fra tårnrummet øverst har du en storslået udsigt over hav og fjord.

Ofte stillede spørgsmål om Strandings-museum St. George

Hvornår åbner museet?

Torsdag d. 10.02 2022 til søndag 20.11 2022
Hver dag 10-17

Juledagene
27. 28. 29. 30. december 2022
Hver dag 10-17

Hvor ligger museet?

Vesterhavsgade 1E, Thorsminde

6990 Ulfborg

Hvad koster entré?

Voksne: Kr. 90,-
Studerende og grupper fra 10 personer: Kr. 80,-
Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

Udstilling på Strandingsmuseum St. George
©Foto af Strandingsmuseum St. George
Udforskning for alle aldre
©Foto af Strandingsmuseum St. George

Gå på opdagelse i museet

Museets udstillinger indbyder museumsgæster i alle aldre til at gå på opdagelse, lytte til fortællingerne, se filmene og prøve de interaktive spil. Børnene kan også klæde sig ud som engelske marinere anno 1811, kigge ned i skuffer og ind i skabe og dykke ned i marinarkæologens univers med lommelygte, og lege på havets bund.

Udendørs findes en udensdørs maritim legeplads, hvor børnene kan slå sig løs.

I 2019 kan museumsgæsterne besøge særudstillingen ”Havfald”, der sætter fokus på den omfattende plastikforurening af verdenshavene.

Læs mere om Strandingsmuseum St. George, om åbningstider og priser på strandingsmuseet.dk.

Skib på museet
©Foto af Strandingsmuseum St. George